Eiwittenspecialist – Body Supplies

De beste Eiwitten voor de zomer! Een volwassen persoon bestaat voor ongeveer 12 kg uit eiwit. Eiwitten of proteïnen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam. Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor de lichaamscellen. Daarom hebben we ze extra nodig in de groei, voor de aanmaak van borstvoeding, bij het herstellen van…

De beste Eiwitten voor de zomer!

Een volwassen persoon bestaat voor ongeveer 12 kg uit eiwit. Eiwitten of proteïnen zijn belangrijk voor het menselijk lichaam. Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor de lichaamscellen. Daarom hebben we ze extra nodig in de groei, voor de aanmaak van borstvoeding, bij het herstellen van beschadigde weefsels en bij de aanmaak van extra spierweefsel. Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf, andere moeten uit ons eten komen.

Omdat het lichaam ook eiwitten afbreekt, heeft een mens per dag 0,8 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht.

Hoeveel Eiwitten Nodig Per Dag?

Ofwel een man van met een gewicht van 80 kg moet per dag 64 gram eiwitten binnen krijgen. Sommige mensen, bijvoorbeeld zwangere vrouwen, vegetariërs, kinderen en vrouwen die borstvoeding geven hebben wat meer nodig. Ook kracht en duursporters hebben meer eiwit, of eigenlijk de aminozuren uit het eiwit, nodig. Omdat het lichaam niet zelf alle aminozuren, die in eiwitten zitten, aanmaakt, moeten we eiwitrijke producten eten. Eiwitten zitten in vrijwel alle voedingsmiddelen, vooral in vlees, vis, soja, brood, zuivel en eieren.

Omdat in voedingsmiddelen ook andere (calorierijke) stoffen zitten, kiezen vooral sporters ervoor om eiwitten als voedingssupplement te nemen. Ook mensen met aandoeningen of wonden en mensen die bezig zijn met een afslankdieet, wordt geadviseerd om extra eiwitten in de vorm van proteïne shakes te nemen. Een extra voordeel voor de laatste groep is, dat eiwit verzadigt. Mensen die veel eiwitten tot zich nemen, eten (iets) minder.

Eiwit en sport

Duursporters als schaatsers, hardlopers, zwemmers, boksers en turners hebben ongeveer 1,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig en krachtsporters, als bodybuilders en gewichtheffers, zelfs 1,8 gram. Dat is 0,6 tot 1,0 gram meer dan een niet sporter. Hoewel sporters wellicht meer eten en zodoende via voeding al meer eiwit binnenkrijgen, is het verstandig om de eiwitbehoefte aan te vullen met voedingssupplementen als eiwitshakes. Zeker de shakes met een speciaal aminozurenpatroon zijn een goede aanvulling. Daarin zitten precies die aminozuren die nodig zijn voor spieropbouw en – herstel. Bovendien worden deze shakes door de speciaal afgestemde samenstelling, bijzonder snel door het lichaam opgenomen.

Aminozuren, eiwitten en spieropbouw

Zonder de aminozuren uit eiwitten is spieropbouw en spierherstel niet mogelijk.
Hoe zwaarder een sporter traint, hoe groter de behoefte aan eiwit. Zeker wanneer je spiermassa wilt opbouwen is het verstandig om eiwitshakes in je voedingspatroon op te nemen.
Eiwitten zorgen ook voor een sneller herstel. Een tekort aan eiwit leidt tot de afbraak van spierweefsel.