Alles over ESTA Aanvraag Om Naar De VS Te Reizen

Heb ik een visum nodig om naar de Verenigde Staten te reizen? Als je een reis hebt geboekt naar de Verenigde Staten van Amerika, vraag je je hoogstwaarschijnlijk  af hoe dat zit met toegang tot het land. Heb je een visum nodig? Of andere documentatie? Sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001…

Heb ik een visum nodig om naar de Verenigde Staten te reizen?
Als je een reis hebt geboekt naar de Verenigde Staten van Amerika, vraag je je hoogstwaarschijnlijk  af hoe dat zit met toegang tot het land. Heb je een visum nodig? Of andere documentatie? Sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001 zijn de veiligheidsmaatregelen in de VS sterk aangescherpt. Je zou verwachten dat het hierdoor stukken lastiger is om alle papieren te regelen om door de douane te komen, maar het valt mee. Om naar Amerika te reizen heb je in plaats van een visum een ESTA formulier nodig. ESTA is in het leven geroepen na de aanslagen. Elk jaar reizen zo’n 50 miljoen mensen naar de VS met ESTA. Benieuwd hoe het zit met ESTA en hoe je het formulier invult? Op 
www.estaaanvragen.org lees er alles over.

Wat is ESTA?

Als je voor 90 dagen of minder naar de VS reist en je in het bezit bent van een Nederlands paspoort, vul je een ESTA formulier in in plaats van een visum. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorisation. Het is een online systeem wat bepaalt of je het recht hebt om naar de Verenigde Staten te reizen. Wat belangrijk is om te weten is dat pas bij de douane in de VS wordt besloten of je daadwerkelijk toegang krijgt tot het land. ESTA is hierbij echter wel een vereiste.

Waarom ESTA?

De VS heeft bepaalde landen aangewezen waarvoor geen visum nodig is. Deze landen vallen onder het zogenaamde Visa Waiver Program. Kort door de bocht is ESTA minder gedoe dan een visum en dus voor beide partijen goedkoper om te regelen.

Hoe werkt ESTA in de praktijk?

Je aanmelden voor ESTA is niet moeilijk. Je vult online een formulier in wat voornamelijk uit vragen bestaat. Dat duurt zo’n 5 tot 10 minuten. De vragen omvatten verschillende onderwerpen, zoals je identiteit, je reis en een aantal specifieke vragen om te bepalen of je een verhoogt risico vormt of niet.

Wat gebeurt er na het indienen van mijn aanvraag?

Je aanvraag wordt automatisch behandeld. Dat wil zeggen, in de eerste fase komt er geen mens aan te pas. Daardoor wordt het merendeel van de aanvragen binnen 4 seconden behandeld. Er zijn drie mogelijke uitkomsten: 1) Je aanvraag is goedgekeurd. 2) Je aanvraag is niet goedgekeurd. Je kunt een reisvisum aanvragen via de ambassade of het consulaat. 3) Je aanvraag is in behandeling. Dat houdt in dat er meer tijd nodig is voor het besluit wordt vastgesteld.

Hoe lang is ESTA geldig?

Een goedgekeurd ESTA formulier is 2 jaar geldig. In die tijd kun je meerdere keren naar de VS reizen op dat ESTA, mits elke reis maximaal 90 dagen duurt.